facebook
Tea
Τα κρυφά οφέλη του τσαγιού για την υγεία
14 Μαΐου, 2015

Το τσάι είναι πιθανώς μία από τις πιο απρόβλεπτες πηγές χρήσιμων φυτικών θρεπτικών συστατικών. Μετά το νερό, το τσάι είναι το ευρύτατα καταναλισκόμενο ποτό στον κόσμο. Το πράσινο τσάι φτιάχνεται από τα φρέσκα φύλλα του φυτού του τσαγιού, που βράζονται στον ατμό, διπλώνονται και ξηραίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Το μαύρο τσάι φτιάχνεται μαραίνοντας πρώτα τα φύλλα και στη συνέχεια διπλώνοντάς τα και ξεραίνοντάς τα.

Η οικειότητα με ένα φλιτζάνι τσάι καθιστά δύσκολο το να φανταστούμε ότι σε κάθε γουλιά τσαγιού κρύβονται ουσίες ικανές να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού μας να παλέψει χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις ή ο καρκίνος.

Τα φυτικά θρεπτικά συστατικά στο τσάι, που πυροδοτούν τον ενθουσιασμό των ερευνητών, ονομάζονται φλαβονοειδή. Χιλιάδες φλαβονοειδή υπάρχουν στο φυτικό βασίλειο και πολλά έχουν αντιοξειδωτικές λειτουργίες. Αυτό σημαίνει ότι είναι σε θέση να καθαρίζουν και να απενεργοποιούν τις ενδεχομένως επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, εάν μείνουν ελεύθερες στο σώμα, μπορούν να προκαλέσουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές ασθένειες, καρκίνο, καταρράκτη, φλεγμονή, αρθρίτιδα, ακόμη και Alzheimer. Για παράδειγμα, στοιχεία από μια μελέτη στην Ολλανδία (1) έδειξαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έναντι εκείνων που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες.

Μόνο ένα φλιτζάνι τσάι παρέχει γύρω στα 200mg φλαβονοειδών, πολλά από τα οποία απελευθερώνονται στο ποτό μέσα στο πρώτο λεπτό μετά την παρασκευή του. Εντούτοις, πιο γρήγορη παρασκευή του τσαγιού οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών. Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών ημερησίως για 2 εβδομάδες αυξάνει τη συγκέντρωση φλαβονοειδών στο αίμα κατά 25% και, ευτυχώς, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές του δεν επηρεάζονται από την προσθήκη γάλακτος (2).

Το τσάι πίνεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο για αιώνες. Κινέζοι βοτανολόγοι έχουν γνωστοποιήσει από καιρό τις θεραπευτικές ιδιότητες του τσαγιού, συστήνοντάς το για μια ευρεία ποικιλία παθήσεων, που κυμαίνονται από τον καθαρισμό της φωνής έως τη βοήθεια της πέψης και την ανακούφιση από οίδημα. Σήμερα, τα οφέλη για την υγεία φαίνεται να λαμβάνουν έγκριση από τους επιστήμονες στη Δύση.

Pharmastock

Home

Product

Brand

About

News

Need help?

Support

Subscribe to our newsletter

Copyright ©2024 Pharmastock

Developed by A&B Group